Breus de dades d’Obscat7 (1): Sobre el Ple i la Junta de Govern Local.

En els propers dies s’aprovaran molts cartipassos on constarà la distribució de govern, les competències delegades, els òrgans col·legiats, les retribucions i indemnitzacions, etc. I per tant sembla un bon moment per fer recull d’alguns d’aquests aspectes i repassar com eren en l’anterior mandat.

Les dades que presentem formen part de la base de dades de la setena edició de l’Observatori de Govern Local que inclou 618 municipis, aquells municipis catalans majors de 500 habitants – excloent Barcelona-, on es recullen les periodicitats i indemnitzacions d’òrgans com el Ple i la Junta de Govern Local.

òrgans

Pel que fa les convocatòries dels òrgans podem destacar una distribució similar entre les diferents opcions del Ple – mensual, bimensual i trimestral- i una concentració principalment en dues opcions – setmanal i quinzenal- pel que respecte a la Junta de Govern Local. A la infografia que acompanya aquest post manca poder comparar aquestes dades per població dels municipis, que sabem que té relació amb la periodicitat, aspecte on es produeixen fortes diferencies de convocatòria entre els municipis més petits i més grans. Cal indicar que la Junta de Govern Local no és obligatòria pels municipis menors de 5.000 habitants i per tant, lluny del 100% dels municipis que tenen Ple, la JGL només és present en el 80% dels municipis catalans majors de 500 habitants.

El percentatge dels municipis on es reben indemnitzacions per assistència es diferencien un 10% entre els dos òrgans. Cal tenir en compte que la JGL està formada majoritàriament per membres del govern i que per tant en cas de tenir ja una retribució pel desenvolupament de la seva activitat com a regidor no es reben indemnitzacions per assistència.

Existeixen diferències molts lleus entre el percentatges dels dos òrgans pel que respecta als municipis que cobren indemnitzacions idèntiques entre els seus regidors, independentment del càrrec o funció que desenvolupin. Pel que fa a les remuneracions trobem una mínima molt similar, una mitjana força propera, que es diferencia per 18 euros entre un i altre òrgan, però unes màximes molt diferents, molt llunyanes entre sí i les seves respectives mitjanes. Si bé la màxima indemnització per assistència d’un ple s’indica de 1.707,5€ la Junta de Govern Local és de 950€.

Si bé per tenir un bon anàlisi d’aquestes dades caldria aprofundir segons tram de població sembla que és un bon exercici per veure el panorama general i poder avaluar en properes edicions de l’Observatori si hi ha variacions substancials en la periodicitat i les indemnitzacions d’aquests òrgans.

Aquesta entrada s'ha publicat en Obscat7 i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s